Lounavoiman jätteenpolttolaitoksella saatiin valmiiksi 2000 metriä syvä lämpökaivo

04.10.2023

Geomachine | QHeat | Lounavoima

Salossa, Lounavoiman jätteenpolttolaitoksella on saatu valmiiksi maailman ensimmäinen, jätteenpolttolaitoksen käyttöön porattu 2000 metriä syvä maalämpökaivo. Kaivon toiminta perustuu Quantitative Heat Oy:n (QHeat) kehittämään lämpökaivoratkaisuun ja se on porattu Geomachine Oy:n kehittämällä GM2000-poravaunulla.

“Maalämpö on ympäristöystävällinen ja kestävä ratkaisu maailman kasvavaan energiatarpeeseen”, Geomachine Oy:n toimitusjohtaja Samuli Salmela kertoo. “Koska maalämpökaivoille ei tulevaisuudessa ole yhtään enempää maa-alaa, on kaivot pystyttävä poraamaan nykyistä syvemmälle. Yksi 2000 metriin porattu maalämpökaivo tuottaa saman verran energiaa kuin useampi kymmen perinteistä matalampaa kaivoa, minkä lisäksi se soveltuu myös lämmön varastointiin ja jäähdytykseen. Siksi nyt kehitetty ratkaisu soveltuu erinomaisesti mm. isompien rakennustyömaiden ja kaukolämpöverkkojen käyttöön.”

Maailman ensimmäinen GM2000-kaivonporausvaunu on otettu käyttöön Salossa, jätteenpolttolaitos Lounavoiman tilauksesta. “Laitoksen toiminnasta syntyy tasaisesti energiaa kaukolämpöverkkoon”, QHeat :n toimitusjohtaja Erika Salmenvaara kertoo. “Verkossa lämmön kulutuskuorma kuitenkin muuttuu koko ajan, joten kulutuksen ollessa alhaisella tasolla, laitos on tuottanut hukkaenergiaa. Tämä energia voidaan nyt varastoida syviin maalämpökaivoihin ja purkaa sieltä myöhemmin ulos kulutuksen kasvaessa. Jätteenpolttolaitoksella vastaavaa ratkaisua ei aikaisemmin ole ollut käytössä, joten toteutamme hanketta tällaiseen ympäristöön nyt ensimmäisenä maailmassa. Lounavoiman jätteenpolttolaitokselle tullaan seuraavien vuosien aikana poraamaan kaikkiaan kuudesta kaivosta koostuva lämpövarasto.”

Aikaisemmin maalämpökaivojen porauksessa ennätyssyvyys on QHeatilla ollut 1600 metriä. Se, että poraus voidaan nyt suorittaa Geomachinen GM2000-poravaunulla 2000 metriin ja jopa sen yli, vie geotermisen energian hyödyntämisen aivan uudelle tasolle. “Poraussyvyyttä on saatu kasvatettua kolmanneksella, minkä johdosta energiaa saadaan nyt yhdestä kaivosta talteen jopa 60 % aikaisempaa enemmän. 1500 metriä syvästä kaivosta sitä saatiin vuositasolla 950 megawattituntia ja 2000 metrin syvyydestä nyt 1530 megawattitunnin verran”, Erika Salmenvaara kertoo. Luvut ovat vieläkin suurempia, jos 2000 metrin syvyisen kaivon energiantuottoa verrataan perinteiseen 300 metriä syvään maalämpökaivoon. “Perinteiseen kaivoon verrattuna saadaan nyt yhdestä kaivosta talteen energiaan jopa yli 60 kertaa enemmän kuin aikaisemmin.”

Geomachinen geoterminen kaivonporausratkaisu on optimoitu uppovasaraporaukseen kovassa skandinaavisessa maaperässä. Sen tuotekehityksessä on panostettu porauksen kokonaistaloudellisuuteen, DTH-teknologian mahdollistamaan nopeaan porauksen etenemään, porausdatan automaattiseen tallentamiseen, porausprosessin reaaliaikaiseen analysointiin sekä työskentelyn turvallisuuteen. GM2000-kaivonporausvaunun lisäksi kokonaisratkaisu kattaa paineilmalaitteiston, poraustarvikkeet sekä älykkään toiminnanohjaus- ja tallenninjärjestelmän porausprosessin optimointiin. Tarvittaessa ratkaisun saa käyttöönsä myös sähkökäyttöisenä, mikä mahdollistaa päästöjen pienenemisen. Vaunun helppo liikuteltavuus ja käyttöönotto lisäävät myös osaltaan porauksen kokonaistaloudellisuutta. ”Ratkaisumme ansiosta porari pystyy seuraamaan porausparametreja reaaliaikaisesti, vaikka itse poraus tapahtuu satojen metrien syvyydessä. Tämä vähentää kalustorikkoja, nopeuttaa poraamista ja tekee siitä kustannustehokasta”, sanoo Geomachine Oy:n toimitusjohtaja Samuli Salmela.

Maalämmön suhteellinen osuus rakennusten pääasiallisena lämmönlähteenä on ollut tasaisessa
kasvussa 2000-luvun alusta lähtien. GM2000-ratkaisusta pääsevät tulevaisuudessa hyötymään erityisesti isot kiinteistökohteet, joissa konseptia voidaan hyödyntää alueellisena energianlähteenä. Yhdestä kaivosta riittää energiaa jopa yli kolmensadan, A-energialuokan 70 m2:n asunnon lämmittämiseen.