Maaperätutkimusta älykkäimmällä ja nykyaikaisimmalla tavalla

23.04.2025

Geomachine

Geomachine haluaa tehdä maaperätutkimuksesta mahdollisimman tehokasta, kannattavaa ja laadukasta. Siksi se kehittää markkinoiden etulinjassa digitaalisia innovaatioita, jotka tulevat viemään tutkimusalan uudelle ja älykkäämmälle aikakaudelle.

Jatkuva kehittyminen on syvällä Geomachinen DNA:ssa. Viime vuosina se on tuotekehityksessään panostanut aivan erityisesti digitaalisiin innovaatioihin, jotta maaperätutkimusalan yritykset voisivat jatkossa tehdä liiketoimintaansa entistä fiksummin ja kannattavammin.

“Maaperätutkimusalalla on tavattu toimia perinteisin menetelmin, mikä on tarkoittanut paljon manuaalisia työnkulkuja ja arvoketjun hajanaisuutta”, Geomachinelle digitaalisia palveluita suunnitteleva Pasi Majakangas aloittaa. “Käynnistimme neljä vuotta sitten digitaalisten tuotteiden kehitysprosessin, jonka tavoitteena oli lähteä taklaamaan muun muassa näitä haasteita.”

Geomachinen digitaalinen tuoteperhe sisältää tällä hetkellä neljä innovatiivista työkalua. “Tuoteperheemme sydän on GMTracker-tallennin. Se on huippuälykäs työkalu, joka läpivalaisee tutkimusprosessit ja antaa tilannekuvan niissä käytetyn kaluston suoriutumisesta. StandAlone-versiona GMTracker toimii paikallisesti operaattorin työkaluna ja Cloud-versiona se avaa reaaliaikaisen, kaksisuuntaisen yhteyden kaikkien projektitoimijoiden välille. Cloud-versioon on liitettävissä laajennusosina koneen ylläpito- ja huoltotoimia tehostava GMCare, projektinhallintaa ja -suunnittelua järkevöittävä GMSiteOps sekä kalustorekisteri GMFleet.”

Askel kerrallaan eteenpäin

Kuten Geomachinen tuotekehitysprojekteissa yleensäkin, myös digitaalisen tuoteperheen suunnittelu- ja kehitystyössä mukana oli vahvasti asiakas. “GMTracker-tallentimen tuotekehityksessä saimme korvaamatonta apua ja näkemystä pitkäaikaiselta asiakkaaltamme, Aluetaito Oy:lta. He olivat mukana projektissa aivan alusta asti ja yhdessä iteroiden kehitimme tallentimen pisteeseen, jossa se voitiin lanseerata markkinoille.”

GMTracker-tallentimen ensimmäinen versio tehtiin Suomessa käytettäville tutkimusmenetelmille, minkä jälkeen siitä jalostettiin versiot Ruotsiin ja Norjaan. “Tuotekehityksen näkökulmasta alkuvaiheen haasteena oli, että maaperätutkimusalan yritysten tarpeissa ja toimintavoissa oli havaittavissa suurta vaihtelua. Yksi kaikille sopiva ohjelmisto ei siis tässä kohtaa tullut kyseeseen, vaan tuotetta oli konfiguroitava jokaisen asiakkaan käyttötarkoitukseen erikseen. Ryhdyimmekin panostamaan tuotekehityksessämme erityisesti räätälöitävyyteen. Tänä päivänä GMTrackerCloudin mukauttaminen asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin tapahtuu muutamalla napin painalluksella.”

Kun GMTrackerin ensimmäinen versio ja sen sisältämät projektinhallintaominaisuudet oli saatu toimimaan, siirryttiin tuotekehityksessä eteenpäin. “Seuraavassa vaiheessa lähdimme miettimään ratkaisuja koneen huolto- ja ylläpitotoimien tehostamiseen sekä kalustonhallinnan läpinäkyvyyden parantamiseen. Ratkaisuiksi näihin haasteisiin syntyivät GMCare- ja GMFleet -työkalut.”

Työkalupakki täydentyy tarpeen mukaan

Pasi Majakankaan mukaan toista, Geomachinen digitaalista tuoteperhettä vastaavaa kokonaisuutta ei ole tällä hetkellä markkinoilla. “Tähän mennessä yksittäisiä työkaluja on ollut mahdollista ostaa eri toimijoilta. Tästä on kuitenkin seurannut se, että asiakkaan järjestelmäarkkitehtuurista on voinut muotoutua sekava ja hankalasti hallittava. Jokaisen ohjelman käyttö on pitänyt opetella erikseen ja niiden yhteensovittamisessa on voinut olla paljonkin työtä. Kokonaisuuden hallinta on nyt huomattavasti fiksumpaa ja vaivattomampaa, kun kaikki tärkeimmät työkalut voi hankkia yhdeltä ja samalta toimijalta.”

Yksi Geomachinen digitaalisen tuoteperheen vahvuuksista on sen skaalautuus. “Tuotteemme mukautuvat käyttäjänsä tarpeisiin. Kerralla ei tarvitse hankkia koko laajaa työkalupakkia, vaan sitä voi täydentää tarpeen mukaan.”

Kun GMTrackerCloudin kaikki innovatiiviset ominaisuudet on aktivoitu käyttöön, tarjoaa se ratkaisut maaperätutkimusprojektien tärkeimpien avaintehtävien tehokkaaseen ja tietoon pohjaavaan suorittamiseen. Toimitusketjujen läpinäkyvyys nostaa välittömästi projektien tehokkuutta, lyhentää kaluston seisokkiaikoja, parantaa kalustonhallintaa ja vähentää manuaalisen, turhan työn määrää. Pitkällä aikavälillä projektit jalostuvat jatkuvasti tuottavimmiksi, sillä koneoppimisen ansiosta esimerkiksi kaluston huolto- ja ylläpitotoimet muuttuvat ennakoivemmiksi. Tieto operaatioista ja kaluston suoriutumisesta lisääntyy jatkuvasti, mikä auttaa tekemään toiminnasta kokonaisuutena ajan saatossa kannattavampaa.

Koko ajan fiksummin ja tuottavammin

Pasi Majakangas kertoo, että digitaalisen tuoteperheen kehitystyö jatkuu edelleen. “Tulevaisuudessa tuoteperheemme tulee sisältämään entistä enemmän erilaisia analytiikka- ja 3D-visualisointiominaisuuksia. Näiden avulla esimerkiksi työmailla tapahtuvaa riskien kartoitusta ja laadun varmennusta pystytään tekemään tulevaisuudessa nykyistä laadukkaammin. Kairavaunu oppii tunnistamaan maaperän ominaisuuksia ja ehdottamaan näitä porarille automaattisesti. Lisäksi se alkaa itse huolehtia ylläpidostaan ja tunnistaa omat ongelmansa. Näin huolto voidaan suorittaa jo siinä vaiheessa kun kone on vasta vikaantumassa eikä varsinaista konerikkoa ole vielä ehtinyt tapahtua.”

Geomachinen digitaalisia työkaluja on tällä hetkellä käytössä maaperätutkimustoimialan etulinjan yrityksillä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa. “Innovaatioistamme hyötyy jokainen sellainen maaperätutkimusalan toimija, joka ymmärtää että toiminnan tuottavuuden edellytyksenä on projektin arvoketjun läpinäkyvyys. Haluamme mahdollistaa keskittymisen oikeisiin asioihin. Tee enemmän vähemmällä, sitä me tiivistettynä haluamme asiakkaillemme tarjota.”

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Geomachineen!