Lounavoima varastoi hukkalämpönsä 2000 metriin

18.09.2024

GM2000

Lounavoiman jätteenpolttolaitoksella Salossa on käynnissä hanke, jonka tavoitteena on parantaa jätteiden ja laitoksen tuottaman hukkalämmön hyötykäyttöä. Tämä tapahtuu taltioimalla lämpö 2000 metriä syviin kaivoihin.

“Jätteen hyödyntämisasteen nostaminen ja hukkalämmön varastointi olivat tapetilla Lounavoimassa jo vuonna 2018 kun tulin yritykseen töihin”, Lounavoiman ja Salon Kaukolämmön toimitusjohtaja Petri Onikki aloittaa. “Tiedettiin, että laitos tuottaa hukkalämpöä ja tämän erilaisia hyödyntämismahdollisuuksia oli alettu tutkia.”

Hankkeen toteutusvaihtoehtoja selvitettäessä Lounavoima tutustui myös QHeatin kehittämään uuteen kaivonporausteknologiaan. “Tämä ratkaisu tuntui meille sopivimmalta ja kun hankkeelle saatiin vielä Työ- ja Elinkeinoministeriöltä investointiavustus, pääsi se toden teolla vauhtiin vuonna 2021.”

Pioneeri tunnistaa riskit

Kun jotakin tekee ensimmäisenä maailmassa, on aina hyväksyttävä se, ettei kaikkea voi tietää ennakkoon. “2000 metriä syvän kaivon poraamiseen liittyi monenlaisia kysymysmerkkejä. Saimme käyttöömme Geomachinelta GM2000-poravaunun, joka oli ensimmäinen nimenomaan tämän syvyisten kaivojen poraamiseen suunniteltu kone. Tiesimme, että kun sen käyttö alkaa, tulee väistämättä vastaan tarve tehdä säätöjä ja konfigurointeja. Toinen riski maan alle mentäessä on tietenkin aina se, ettei koskaan voi täysin tietää mitä siellä tulee vastaan.”

Hankkeeseen päätettiin ryhtyä kysymysmerkeistä huolimatta. “Lähdimme viemään hanketta eteenpäin niin, että riskit minimoitiin mahdollisimman tehokkaasti. Ensimmäisen kaivon porasimme puhtaasti sillä ajatuksella, että se on demokaivo. Porausprosessista saamiemme datan ja laskelmien perusteella voisimme sitten lähteä suunnittelemaan seuraavien kaivojen poraamista.” 

Päätöksiä hankkeen laajuudesta tehtiin sen edetessä. “Kun olimme saaneet valmiiksi ja osittain myös tuotantovaiheeseen kolme kaivoa, meidän oli helppo tehdä päätös seuraavien kolmen poraamisesta. Olemme koko ajan tiedostaneet sen, että teemme tätä hanketta pioneerin asemassa ja siksi maltti on pidetty matkassa mukana. Hanketta on edistetty sen perusteella, millaisia tuloksia sen etenemisestä on saatu. Tämä on osoittautunut erittäin toimivaksi ratkaisuksi.”

Kohti maalia suunnitelmien mukaan

Lounavoiman hanke on edennyt odotetusti ja pian ollaan tilanteessa, jossa neljättä 2000 metriä syvää kaivoa päästään ottamaan käyttöön. “Mitä enemmän porauskokemusta GM2000-vaunulla on karttunut, sitä lyhyempään porauksen läpimenoaikaan olemme päässeet. Tässä hankkeessa jokainen osapuoli on oppinut koko ajan uutta, ja tulee hyötymään oppimastaan varmasti tulevaisuudessa.”

Hankkeessa ollaan jo hyvässä vaiheessa, sillä porattavana on enää kaksi kaivoa. Kun kaikki kuusi on saatu käyttöön, päästään nauttimaan työn tuloksista. “Luonnollisesti odotamme, että hanke alkaa maksaa itseään meille takaisin liiketoimintamme numeroissa mitattuna. Lisäksi toivomme sen näkyvän positiivisena asiana myös kaukolämpöverkkomme asiakkaiden suuntaan. Tilanteessa, jossa kovat kustannuspaineet rasittavat energia-alaa jatkuvasti, toivomme hukkalämmön hyödyntämisen auttavan meitä pitämään hinnoittelumme kilpailukykyisenä. Ehkä meillä pian on myös tarjolla ratkaisu sellaisille kaukolämpöverkon asiakkaille, jotka haluaisivat saada kaiken tarvitsemansa energian ympäristöystävällisesti hukkalämpönä.”

Huomisen kestävä ja fiksu lämmitysmuoto

Lounavoiman hanke on ainutlaatuinen, sillä tiettävästi vastaavaa ei ole toteutettu aikaisemmin missään muualla maailmassa. “Tämä hanke toimii varmasti innostavana esimerkkinä kaikille sellaisille maille, joissa energiantarve on suuri kylmän ilmaston takia. Sen lisäksi että syviä kaivoja voidaan hyödyntää hukkalämmön varastointiin, toimivat ne luonnollisesti itsessään ehtymättöminä energianlähteinä. Nyt kun on nähty käytännössä, että kaivojen poraaminen 2000 metriin on mahdollista toteuttaa järkevästi, kasvaa mielenkiinto tätä aihetta kohtaan aivan varmasti.”

Geotermisten kaivojen hyödyntämisen puolesta puhuvat myös numerot. “Kun saamme kuudesta kaivosta koostuvan energiavarastomme valmiiksi, pystymme siihen säilömällämme hukkalämmöllä lämmittämään 700 omakotitaloa vuodessa. Kaivojen täyden potentiaalin käyttöönotolla tulee olemaan myös suora vaikutus hiilidioksidipäästöihimme, sillä ne laskevat 2000–3000 tonnia vuositasolla. Tämä on lukuna todella merkittävä täällä Salon alueella, sillä päästöjen vähentämismahdollisuudet ovat melko tiukassa.”

Rohkeasti mukaan

Kaukolämpöalalla haetaan jatkuvasti uusia ratkaisuja fossiilisesta polttoaineesta uusiutuvaan siirtymiseksi. Valtiollisesti ja EU:n tasolla vihreämpiä vaihtoehtoja velvoitetaan ottamaan käyttöön koko ajan enemmän. Myös yleinen keskusteluilmapiiri edellyttää ympäristön huomioimista jatkuvasti paremmin.

Petri Onikki herätteleekin energiasektoria tutkimaan ja käyttöön ottamaan geotermisen energian mahdollisuuksia rohkeasti. “Mielestäni geotermisen energian kaivohanke on hyvä ottaa pohdintaan kaikissa sellaisissa energia-alan yrityksissä, joissa tulevaisuudessa halutaan toimia ympäristöystävällisemmin, kustannustehokkaammin ja kuluttajien silmissä kilpailukykyisemmin. Me Lounavoimassa olemme pioneerina testanneet tämän teknologian toimivuuden, ja tiedämme että 2000 metriä syviä kaivoja todella voi tänä päivänä porata vakioidusti ja fiksuilla kustannuksilla. Nyt kun ratkaisu on käytännössä toimivaksi todettu, on siitä kiinnostuneiden entistä helpompaa ottaa se omassa liiketoiminnassaan hyötykäyttöön.”

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Geomachineen!