GM2000-poravaunu tositoimissa Salossa

25.09.2024

GM2000

Geomachinen geotermiseen kaivonporaukseen suunniteltu GM2000-vaunu on ollut tositoimissa Salon jätteenpolttolaitoksella jo hyvän tovin. Nyt onkin sopiva hetki selvittää tapahtumien polttopisteestä kuinka koneen käyttö on työmaalla tosielämässä sujunut.

“Olemme tilanteessa, jossa kolmas GM2000-poravaunulla porattu, 2000 metriä syvä kaivo on saatu valmiiksi”, QHeatin operaattori Hannu Ylitalo kertoo. “Kaikkiaan kaivoja on nyt valmiina neljä, sillä ensimmäisen niistä porasimme toisen merkin vaunulla.”

Hannu Ylitalo on ollut mukana Lounavoiman hankkeessa siitä asti, kun ensimmäistä 2000 metriä syvää kaivoa alettiin porata. “Ensimmäinen kaivo porattiin Lounavoiman työmaalla vuonna 2021. Se oli syvyydeltään 1600 metriä. Sitten saatiin käyttöön Geomachinen GM2000-vaunu, jolla kaivonporaus on sen jälkeen suoritettu.

Ensimmäinen tekee säätöjä

GM2000-poravaunu on suunniteltu ensimmäisenä maailmassa erityisesti 2000 metriä syvien maalämpökaivojen poraamiseen. Lounavoiman työmaalla tiedettiin, että kun pioneerin roolissa porataan, alku vaatisi uuden opettelemista ja todennäköisesti myös koneen säätämistä optimaalisen poraustehon saavuttamiseksi. “Tiesin jo ennakkoon, että kun kyseessä oli mallisarjan ensimmäinen kone, tulisimme työmaalla olemaan tavallaan osana sen tuotekehitysprosessia koneen ensimmäisinä käyttäjinä.”

Hannu Ylitalo oli mukana jo siinä kohtaa, kun uutta poravaunua käärittiin ulos paketista. “Olin mukana GM2000-vaunun käyttöönotossa. Sen siirto porauspaikalle oli helppoa ja puomien pystytys vaivatonta. Alussa teimme säätöjä paljon, mutta pikku hiljaa porausprosessi alkoi sujuvoitua.”

Onnistuminen on monen asian summa

Porausprosessin eteneminen riippuu oleellisesti siitä, mitä pinnan alta löytyy. “Kohteessamme kallioperä on sellaista, että kiviaines menee poratessa paikoitellen hienoksi jauhoksi. Jos kaivoon pääsee vettä, kiviaines liejuuntuu ja tarttuu kaivon seinämiin. Kun porareikä muuttuu sen takia ahtaaksi, ilmanpaine kaivossa lähtee nousuun ja ilman koneen säätämistä poraaminen muuttuu vaikeaksi. Myös kaivon seinämien sortuminen luonnollisesti hidastaa porausprosessia.”

Juurikin pinnan alaisten tapahtumien ennakointiin GM2000-poravaunussa on Hannu Ylitalon mukaan yksi ominaisuus ylitse muiden. “Geomachinen GMTracker-tallennin on korvaamaton työkalu porarille, sillä se tuo esiin sen, mitä silmällä ei voi havaita tai korvalla kuulla. Kun kallioperän ominaisuuksista ollaan porauksen edetessä poraussyvyydestä riippumatta koko ajan selvillä, pystytään konetta säätämään olosuhteisiin soveltuvaksi jo ennakkoon. Tällä tavalla voidaan välttää esimerkiksi laiterikkoja. Ilman tallenninta poraaminen olisi käytännössä sokkona tapahtuvaa hakuammuntaa.”

Työskentelyn mukavuutta ja turvallisuutta

GMTrackerin lisäksi Hannu Ylitalo haluaa nostaa GM2000-poravaunun ominaisuuksista esiin erityisesti kaksi muutakin asiaa. “Koneen kauko-ohjattavuus lisää huomattavasti työskentelyn mukavuutta ja turvallisuutta. Konetta voi käyttää vaikka työmaakopista käsin, mikä on mukavaa etenkin silloin kun töitä tehdään huonoissa keliolosuhteissa. Toinen todella hyvä ominaisuus liittyy tangonvaihtoon. Tankoliitosten avaaminen ja kiristäminen on tehty helpoksi kääntyvän vaihdettavaleukaisen tankolukon ja liukuavaimen yhdistelmällä, ja liitoksia avatessa vapautuva paineilma ohjautuu äänenvaimentimien läpi koneen taakse. Tämä lisää työskentelyn sujuvuutta ja turvallisuutta huomattavasti, sillä tangon sisällä painetta voi olla jopa 80 baria.”

Fyysisen työn määrä on Hannu Ylitalon mukaan GM2000-vaunulla poratessa vähentynyt huomattavasti. “Tämä kone on kyllä nätti käytettävä. Oikeastaan ainoa, missä vielä jonkun verran jumpataan, on tangonvaihto. Tosin tiedossa on, että tulevaisuudessa tämäkin jää koneenkäyttäjiltä pois, sillä GM2000-vaunuun on jatkossa saatavilla myös automaattinen tangonvaihtojärjestelmä.”

Pioneerina yhteistyössä

Vaikka poraaminen Lounavoiman hankkeen alkumetreillä oli vielä paljolti uuden opiskelua, on uusiutuvan energian hankkeessa pioneerina työskenteleminen ollut Hannu Ylitalolle mieluinen asia. “Koko ajan tässä on opittu uutta ja on palkitsevaa, kun poraaminen sujuu jatkuvasti jouhevammin. Oikeastaan tällä hetkellä esiin tulevat haasteet liittyvät kallioperään, eivät niinkään itse poravaunuun. Ja niihin haasteisiin ei oikeastaan koskaan voi varautua täysin ennakoon.”

Tärkeänä asiana uuden oppimisessa ja prosessin sujuvoitumisessa on ollut yhteistyö Geomachinen kanssa. “On ollut tärkeää, että meillä on ollut jatkuvasti tarvitsemaamme tukea saatavilla. Olemme saaneet kysymyksiimme vastauksia nopealla aikataululla ja yhteistyössä porausprosessia on pikku hiljaa opittu lisää niin, että kaivojen poraaminen sujuu koko ajan mutkattomammin ja nopeammalla läpimenoajalla.”

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Geomachineen!