Uusi tuoteinnovaatio maaperätutkimukseen

13.06.2024

GMSampler

Geomachine kehittää tuotevalikoimaansa jatkuvasti, jotta maaperätutkimusta voitaisiin tehdä tehokkaammin ja kannattavammin. Tuorein tuotevalikoimaan liitetyistä innovaatioista on savimaan tutkimusta tehostava näytteenotin.

“Maailman johtavana geoteknisten, geologisten ja geotermisten kairaus- ja porauskonseptien tarjoajana meille on tärkeää kehittää tuotevalikoimaamme jatkuvasti”, Geomachinen COO Alexander Packalen kertoo. “Viimeisimpänä olemme lisänneet valikoimaamme saviperäisen maaston tutkimiseen tarkoitetun näytteenottimen, joka tehostaa kairaajan työskentelyä ja parantaa näytteen laatua.”

Yhteistyössä norjalaisen kumppanin kanssa

Geomachine tekee tiivistä yhteistyötä norjalaisen maaperätutkimusyrityksen NGI:n kanssa. Uusi näytteenotin on NGI:n kehittämä ja tulevaisuudessa sen valmistus siirtyy yksinoikeudellisesti Geomachinelle.

NGI:n kenttätutkimuksen vanhempi insinööri Kristoffer Kåsin valottaa näytteenottimen tuotekehityksen taustoja. “Ensimmäinen hydraulisesti aktivoitava näytteenotin suunniteltiin jo vuosikymmeniä sitten, vuonna 1952. Tämän tuoreimman innovaatiomme synnytimme vastaamaan maaperätutkimuksen nykypäivän tarpeita. Näytteenottimissa on aikaisemmin käytetty kahden tangon järjestelmää. Tämä uusi näytteenotin on liitettävissä suoraan porauksessa käytettävään tankoon, jolloin turha tangonvaihtotyö jää pois ja työskentelynopeus tehostuu.”

Näytteenottimen käyttövoimana on vesipaine. “Keksimme käyttää vesipainetta, sillä jokaisesta maaperätutkimuskoneesta löytyy joka tapauksessa vesipumppu. Ohjaamalla vesi onton poratangon läpi näytteenottimeen, saadaan synnytettyä käyttövoima näytteenottimen työntämiseksi maahan. Tyhjä koeputki puolestaan imetään paineilmalla takaisin tangon sisään.”

Uusi näytteenotin tekee siis työskentelystä huomattavasti yksinkertaisempaa. Ajansäästön lisäksi tuote parantaa myös maaperänäytteen laatua. “Uudessa näytteenottimessa männänvarsi ei pääse liikkumaan, mikä varmistaa sen että näyte saadaan otettua juuri oikeasta syvyydestä.”

Ensin käyttöön Pohjoismaissa

Näytteenotin lanseerataan maaperätutkimusmarkkinoille kesän 2024 aikana. Ensimmäiseksi sen saavat käyttöönsä Geomachinen asiakkaat Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Tällä hetkellä näytteenottimesta on olemassa halkaisijaltaan 54 mm ja 72 mm leveä versio.

Alexander Packalenin mukaan uusi näytteenotin tehostaa testatusti poraajan työskentelyä ja on siksi innovaatio, josta Geomachinella ollaan ylpeitä. “Käyttäjät ovat kehuneet tätä uutta ratkaisua loistavaksi, hyvin toimivaksi ja helppokäyttöiseksi. Uskallamme siis luvata, että tämä hankinta kannattaa jokaisen työnsä tehostamisesta ja helpottamisesta kiinnostuneen maaperätutkimusammattilaisen tehdä.”

Haluatko lisätietoja? Ota yhteyttä!